Yleisönosastokirjoitus Kangasniemen kunnallislehdessä 28.3.2018: Viikonlopulla vietettiin kansainvälistä suurtapahtumaa Earth Hour ympäri maailman nostamaan esiin kuinka välttämätöntä ilmastonmuutoksen torjunta on. Meidänkin…

Yleisönosastokirjoitus Kangasniemen kunnallislehdessä 28.3.2018:

Viikonlopulla vietettiin kansainvälistä suurtapahtumaa Earth Hour ympäri maailman nostamaan esiin kuinka välttämätöntä ilmastonmuutoksen torjunta on. Meidänkin perheessä keskusteltiin ilmastonmuutoksen torjunnasta ja katsoimme myös luontodokumenttia, jossa kerrottiin ilmastonlämpenemisen vaikutuksesta mm. koralliriuttoihin.

8-vuotias tyttäreni sanoikin dokumenttia katsoessamme ratkaisevat sanat, miksi ne ei sano tässä ohjelmassa, että jokainen voi tehdä jotain ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Niinpä. Asiasta puhutaan mutta puhutaanko kuitenkaan tarpeeksi. Ja puhutaanko varsinkaan lasten kanssa.

Se miten me liikumme ja matkailemme, miten me asumme ja mitä me syömme vaikuttaa hiilijalanjälkeemme. Lentämisen ilmastovaikutukset ovat aivan omaa luokkaansa, joten on hyvä harkita voisiko harrastaa lähimatkailua, jonne pääsisi maata pitkin. Lähimatkailu olisi myös monella muullakin tavalla kannatettavaa.

voisiko kimppakyyti olla mahdollinen työmatkalla jos julkiset eivät kulje

Arkinen liikkuminen vaikuttaa, voisiko kimppakyyti olla mahdollinen työmatkalla jos julkiset eivät kulje – kuten asia monesti täällä maalla on. Asuminen vaikuttaa, voisiko vaikkapa investoida maalämpöön, asentaa aurinkopaneelit talon katolle energiaa tuottamaan, siirtyä ekosähköön tai pitää asunnon lämpötilan totuttua matalampana. Ruoka vaikuttaa, jokainen voi ottaa askeleen kohti ilmastoystävällisempää ruokavaliota viettämällä viikossa vaikka aluksi yhden kasvisruokapäivän enemmän kuin tähän asti.

Lapset haluavat olla mukana pelastamassa tätä planeettaa

Otetaan askelia yhdessä kohti ilmastoystävällisempää elämää, ja kerrotaan niistä askelista myös lapsille ja lastenlapsille. Lapset haluavat olla mukana pelastamassa tätä planeettaa, mutta meidän aikuisten tehtävänä on kertoa mitä keinoja on olemassa ja yhdessä voidaan pohtia millaisia asioita perheessä asian eteen voitaisiin tehdä. Samalla voi miettiä mainostulvan edessä kriittisesti, että tarvitsemmeko oikeasti kaikkea sitä tavaraa mitä meille pyritään myymään.

Innostutaan yhdessä parantamaan maailmaa! 

Maisa Juntunen
Äiti, maatalousyrittäjä ja kunnanvaltuutettu

Ps. Lisää vinkkejä ilmastotalkoisiin voi katsoa vaikkapa Sitran sivuilta.