Meidän kunta on hyvä paikka elää. Täällä on puhdasta ilmaa, Puula, luonto on lähellä joka puolella ja paljon harrastusmahdollisuuksia.

Meidän kunta on hyvä paikka elää. Täällä on puhdasta ilmaa, Puula, luonto on lähellä joka puolella ja paljon harrastusmahdollisuuksia. Viime aikoina jopa valtakunnallisessa mediassa on myös nostettu esiin yhtä kuntamme vahvuutta – yhteisöllisiä kyliä ja niiden palveluja. Kyläkoulut ovat osoittautuneet nimittäin myös poikkeuksellisena korona-aikana kriisinkestäviksi ja turvallisiksi paikoiksi opiskella. Lisäksi ne tuntuvat olevan vetovoimaisia – onhan peräti kolmen kyläkoulun oppilasmäärä kasvanut viime kevään ennusteisiin nähden. 


Kuntaan suuntautuva positiivinen muuttoliike on osoittanut sen, että tulevaisuus ei välttämättä olekaan sitä, että kaikki vain muuttavat maalta kaupunkiin. Myös maaseutu on vetovoimainen jos sieltä vain löytyy saavutettavat palvelut ja puhdasta luontoa – hyvän arjen eväät. 


Myös kuntamme markkinointi on ilahduttavasti viime aikoina tukenut tätä viestiä – se on hienoa. Siksi toivon nyt myös päätöksentekoon pitkäjänteisyyttä ja laajaa ymmärrystä uudessa Koronan tuomassa tilanteessa. Väljät ja luonnonläheiset kyläkoulut varhaiskasvatuspalveluineen ovat yksi kuntamme valttikortti. Siksi nyt ei ole aika kiristää niiden toimintaedellytyksiä esimerkiksi nostamalla oppilasrajaa merkittävästi tai linjaamalla että oppilasmäärään lasketaan vain alueen lapset, kuten valtuustolle esitetään. Samalla on tärkeä muistaa, että lisäksi tottakai kirkonkylän koulut aina lukioon asti ovat tärkeä osa kattavaa kouluverkkoamme. Kaikilla näillä on merkitystä ja nämä eivät kilpaile keskenään.


Nyt olisi Kangasniemellä tilaisuus hyödyntää maallemuuton ja etätyön lisääntyminen. Samalla pitää muistaa, että maksettua mainontaa parempaa markkinointia ovat positiiviset ja hyvää tulevaisuutta rakentavat päätökset. Vetovoima on yksi asia, mutta ei sovi unohtaa pitovoimaa – sitä, että saadaan asukkaamme myös pysymään kunnassa. Se tehdään parhaiten huolehtimalla siitä, että kuntalaisia kuullaan ja arki on hyvää eri elämänvaiheissa ja kunnan eri puolilla. 

Kirjoitus on julkaistu Kangasniemen Kunnallislehdessä marraskuussa 2020